Berberine: fordeler, kosttilskudd, bivirkninger, dosering og mer

Berberin, eller berberinhydroklorid, er en forbindelse som finnes i mange planter.Det kan bidra til å behandle tilstander som diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.Imidlertid kan bivirkninger inkludere magebesvær og kvalme.
Berberine har vært en del av tradisjonell kinesisk og ayurvedisk medisin i tusenvis av år.Det virker i kroppen på forskjellige måter og er i stand til å forårsake endringer i kroppens celler.
Forskning på berberin antyder at det kan behandle en rekke metabolske sykdommer, inkludert diabetes, fedme og hjertesykdom.Det kan også forbedre tarmhelsen.
Selv om berberin ser ut til å være trygt og har få bivirkninger, bør du konsultere legen din før du tar det.
Berberin kan være et effektivt antibakterielt middel.En studie fra 2022 fant at berberin bidrar til å hemme veksten av Staphylococcus aureus.
En annen studie fant at berberin kan skade DNA og proteiner til enkelte bakterier.
Forskning viser at berberin har anti-inflammatoriske egenskaper, noe som betyr at det kan bidra til å behandle diabetes og andre sykdommer forbundet med betennelse.
Forskning tyder på at berberin kan være gunstig i behandling av diabetes.Forskning har vist at det kan ha en positiv innvirkning på:
Den samme analysen fant at kombinasjonen av berberin og et blodsukkersenkende medikament var mer effektivt enn begge medikamentene alene.
I følge en studie fra 2014 viser berberin lovende som en potensiell behandling for diabetes, spesielt for personer som ikke kan ta eksisterende antidiabetika på grunn av hjertesykdom, leversvikt eller nyreproblemer.
En annen gjennomgang av litteraturen fant at berberin kombinert med livsstilsendringer reduserte blodsukkernivået mer enn livsstilsendringer alene.
Berberin ser ut til å aktivere AMP-aktivert proteinkinase, som bidrar til å regulere kroppens bruk av blodsukker.Forskere mener at denne aktiveringen kan bidra til å behandle diabetes og relaterte helseproblemer som fedme og høyt kolesterol.
En annen metaanalyse utført i 2020 viste forbedringer i kroppsvekt og metabolske parametere uten signifikant økning i leverenzymnivåer.
Imidlertid må forskere utføre større, dobbeltblindede studier for fullt ut å fastslå sikkerheten og effektiviteten til berberin.
Snakk med legen din før du tar berberin for diabetes.Det er kanskje ikke egnet for alle og kan samhandle med andre medisiner.
Høye nivåer av kolesterol og triglyserider med lav tetthet lipoprotein (LDL) kan øke risikoen for hjertesykdom og hjerneslag.
Noen bevis tyder på at berberin kan bidra til å senke LDL-kolesterol og triglyserider.Ifølge en anmeldelse viser dyre- og menneskestudier at berberin senker kolesterolet.
Dette kan bidra til å senke LDL, det "dårlige" kolesterolet, og øke HDL, det "gode" kolesterolet.
En gjennomgang av litteraturen fant at berberin kombinert med livsstilsendringer er mer effektivt for å behandle høyt kolesterol enn livsstilsendringer alene.
Forskere mener berberin kan virke på samme måte som kolesterolsenkende legemidler uten å forårsake de samme bivirkningene.
En gjennomgang av litteraturen fant at berberin var mer effektivt i kombinasjon med blodtrykkssenkende legemidler enn alene.
I tillegg tyder resultater fra rottestudier på at berberin kan forsinke utbruddet av høyt blodtrykk og bidra til å redusere alvorlighetsgraden når høyt blodtrykk oppstår.
En anmeldelse rapporterte betydelig vekttap hos personer som tok 750 milligram (mg) berberis to ganger daglig i 3 måneder.Berberis er en plante som inneholder mye berberin.
I tillegg fant en dobbeltblind studie at personer med metabolsk syndrom som tok 200 mg berberis tre ganger daglig hadde en lavere kroppsmasseindeks.
Et team som utførte en annen studie bemerket at berberin kan aktivere brunt fettvev.Dette vevet hjelper kroppen med å omdanne mat til kroppsvarme, og økt aktivering kan bidra til å behandle fedme og metabolsk syndrom.
Noen studier tyder på at berberin virker på samme måte som stoffet metformin, som leger ofte foreskriver for å behandle type 2 diabetes.Faktisk kan berberin ha evnen til å endre tarmbakterier, noe som kan bidra til å behandle fedme og diabetes.
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) oppstår når kvinner har høye nivåer av visse mannlige hormoner.Syndromet er en hormonell og metabolsk ubalanse som kan føre til infertilitet og andre helseproblemer.
Polycystisk ovariesyndrom er assosiert med mange problemer som berberin kan bidra til å løse.For eksempel kan personer med PCOS også ha:
Leger foreskriver noen ganger metformin, en diabetesmedisin, for å behandle PCOS.Siden berberin har lignende effekter som metformin, kan det også være et godt behandlingsalternativ for PCOS.
En systematisk gjennomgang fant at berberin var lovende i behandlingen av polycystisk ovariesyndrom med insulinresistens.Imidlertid bemerker forfatterne at bekreftelse av disse effektene krever ytterligere forskning.
Berberin kan forårsake endringer i cellulære molekyler, som kan ha en annen potensiell fordel: å bekjempe kreft.
En annen studie antyder at berberin hjelper til med å behandle kreft ved å hemme dens progresjon og typiske livssyklus.Det kan også spille en rolle i å drepe kreftceller.
Basert på disse dataene sier forfatterne at berberin er et "svært effektivt, trygt og rimelig" kreftmedisin.
Det er imidlertid viktig å huske at forskere kun studerte effekten av berberin på kreftceller i laboratoriet og ikke hos mennesker.
I følge noen studier publisert i 2020, hvis berberin kan hjelpe til med å behandle kreft, betennelse, diabetes og andre sykdommer, kan det være på grunn av dets gunstige effekter på tarmmikrobiomet.Forskere har funnet en sammenheng mellom tarmmikrobiomet (bakteriekoloniene i tarmen) og disse tilstandene.
Berberin har antibakterielle egenskaper og ser ut til å fjerne skadelige bakterier fra tarmen, og fremmer dermed veksten av sunne bakterier.
Mens studier på mennesker og gnagere antyder at dette kan være sant, advarer forskere om at mer forskning er nødvendig for å bekrefte hvordan berberin påvirker mennesker og om det er trygt å bruke.
American Association of Naturopathic Physicians (AANP) sier at berberintilskudd er tilgjengelige i kosttilskudd eller kapselform.
De legger til at mange studier anbefaler å ta 900-1500 mg per dag, men de fleste tar 500 mg tre ganger daglig.AANP oppfordrer imidlertid folk til å konsultere en lege før du tar berberin for å sjekke om det er trygt å bruke og i hvilken dose det kan tas.
Hvis en lege er enig i at berberin er trygt å bruke, bør folk også sjekke produktetiketten for tredjepartssertifisering, for eksempel National Science Foundation (NSF) eller NSF International, sier AANP.
Forfatterne av en studie fra 2018 fant at innholdet i forskjellige berberinkapsler varierte mye, noe som kan føre til forvirring om sikkerhet og dosering.De fant ikke at høyere kostnader nødvendigvis reflekterte høyere produktkvalitet.
US Food and Drug Administration (FDA) regulerer ikke kosttilskudd.Det er ingen garanti for at kosttilskudd er trygge eller effektive, og det er ikke alltid mulig å verifisere kvaliteten på produktet.
Forskere sier at berberin og metformin deler mange egenskaper, og at begge kan være nyttige i behandling av type 2-diabetes.
Men hvis en lege foreskriver metformin til en person, bør de ikke vurdere berberin som et alternativ uten først å diskutere det med legen sin.
Leger vil foreskrive riktig dose metformin til en person basert på kliniske studier.Det er umulig å vite hvor godt kosttilskuddene samsvarer med denne mengden.
Berberine kan samhandle med metformin og påvirke blodsukkeret ditt, noe som gjør det vanskelig å kontrollere.I en studie reduserte det å ta berberin og metformin sammen effekten av metformin med 25 %.
Berberin kan en dag være et passende alternativ til metformin for blodsukkerkontroll, men mer forskning er nødvendig.
National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) uttaler at gullris, som inneholder berberin, sannsynligvis ikke vil forårsake alvorlige bivirkninger på kort sikt hvis voksne tar det oralt.Det er imidlertid ikke nok informasjon til å vise at det er trygt for langtidsbruk.
I dyrestudier bemerket forskerne følgende effekter avhengig av dyretype, mengde og varighet av administrering:
Det er viktig å snakke med legen din før du tar berberin eller andre kosttilskudd, da de kanskje ikke er trygge og kanskje ikke passer for alle.Alle som har en allergisk reaksjon på et urteprodukt bør slutte å bruke det umiddelbart.829459d1711d74739f0ae4b6cceab2e


Innleggstid: Des-07-2023